W czym tkwi sekret kuchni polskiej?
Dzięki różnorodnym programom o tematyce kulinarnej, kuchnia polska powróciła ponownie do łask. Przypomnieliśmy sobie, jak smakują narodowe potrawy i na chwilę zapomniane, znów szerokim echem powróciły na salony.
To niewątpliwa przyjemność smakować rodzimych produktów, podczas gdy zalewa nas fala obcych smaków. Tym bardziej wydaje się to być ciekawym rozwiązaniem, gdy w większych miastach lub poszczególnych regionach Polski można skosztować, charakterystycznych dla danej ziemi, specjałów. Przyjemność nie dotyczy wyłącznie zagranicznych turystów, ponieważ nierzadko Polacy nie są świadomi, jakie kulinarne skarby kryje przed nimi oddalony region.
W czym tkwi sekret?
Restauracja kryje przed swoimi gośćmi kilka sekretów, które finalnie powodują zachwyt przybyłych smakoszy i chęć odtworzenia podanych dań. Rzadko pojawia się taka możliwość, ponieważ na efekt smakowitych potraw i atmosfery, jaka panuje w restauracji pracuje wiele osób oraz czynników, nie do powtórzenia na własną rękę. Nie powinno to jednak stwarzać dyskomfortu, ponieważ dzięki temu wrażenie można powtarzać wielokrotnie, podczas powrotów do restauracji.
Pierwszą tajemnicą jest kucharz, który dysponuje swoimi umiejętnościami, doświadczeniem, a przede wszystkim smakiem i jedynym w swoim rodzaju zmysłem kulinarnym. W rękach prawdziwego mistrza nawet zwykły rosół nabiera niepowtarzalnego smaku. W tym tkwi cały szkopuł, by zachwycić prostotą i smakiem, który zapadnie w pamięć.
Druga tajemnica polega na jakości produktów. Nawet przeciętny konsument zdaje sobie sprawę z tego, że jakość poszczególnych elementów dania współdecyduje o jego ostatecznym smaku. Aby uniknąć klęski, warto inwestować w dobre jakościowo produkty od zaufanych dostawców lub producentów. Podstawą w tym obszarze jest znajomość kuchni oraz umiejętność rozpoznawanie tombaku od sztabki złota. W ten sposób nie ma możliwości pomyłki
Połączenie dobrego kucharza z wysokiej jakości produktem to już spora część sukcesu w kuchni polskiej. Do tego wystarczy jeszcze staropolski przepis, kulinarna wyobraźnia, smak na najwyższym poziomie i rozkosz podniebienia gwarantowana. Na myśl o gołąbkach lub delikatnym schabie z kością, nie sposób powstrzymać napływającej do ust śliny.